24 Aralık 2014 Çarşamba

JOHN KATZENBACH - PSİKOANALİST

MERHABALAR KİTAPSEVERLER... 

Psikolojik - Gerilim türünde bir kitabı paylaşmak istiyorum sizlerle.. 


ARKA KAPAK

53. Doğum günün kutlu olsun doktor:
Ölümünün ilk gününe hoş geldin.
Geçmişinden bir yerlerden geliyorum. Hayatımı mahvettin. Nasıl ya da neden olduğunu hatırlamayabilirsin, ancak mahvettin. Şimdi ben de senin hayatını mahvedeceğim. Başta sadece seni öldürmem gerektiğini düşündüm. Sonra bunun fazla kolay olduğunu fark ettim. Kendini öldürmenin daha iyi olacağına karar verdim.
Kendini öldür doktor!

Seninle bir oyun oynayacağız. Yarın sabah altıdan itibaren, kim olduğumu bulabilmen için on beş günün var. Vereceğim ipuçlarıyla başarılı olursan, seni affedeceğim. Yapamazsan o zaman… bu mektubun ikinci sayfasında isimleri yazan 52 akrabanın hayatlarını tek tek mahvedeceğim.”

Doktor Starks’ın kaderi , intikamını dolambaçlı yollardan almak isteyen ürkütücü derecede zeki bir psikopatın elindedir. Bu deli adamı durdurmanın bir yolunu bulmak zorundadır. Yoksa deliren kendisi olacaktır.



ÖZET
1.       KISIM: TATSIZ MEKTUP

Dr. Frederick Starks( Ricky ) eşini üç yıl önce kanserden kaybetmiş, yalnız yaşayan bir psikoanalisttir. 53. doğum gününü her gün yaptığı rutini ile tamamlayıp, son hastası Zimmerman’ı yolcu ettikten sonra Wellfleet’teki Cape Cod sahili yakınlarındaki  yazlığında tatile başlamaya  hazırlanırken; muayenehanesine bırakılmış gizemli bir mektup ile karşılaşır.

Mektup “ 53. Doğum günün kutlu olsun doktor, ölümünün ilk gününe hoş geldin” cümlesi ile başlamaktadır.  Mektubun yazarı kendine RUMPLESTİLTSKİN adını veren psikopat; doktoru hayatını mahvetmekle suçlamaktadır. Ona verdiği on beş günlük süre içerisinde hayatını mahvettiği hastasının kim olduğunu bulamazsa ve bulamadığı için intihar etmezse, mektupla birlikte gönderdiği 52 kişilik akraba listesindeki kişileri öldürmekle tehdit eder. Ricky, Rumplestiltskin ile Newyork Times gazetesindeki ilanlar aracılığı ile iletişim kuracaktır. Ayrıca Rumplestiltskin on beş gün boyunca doktora 2 ip ucu verecektir.


Rumplestiltskin bu oyunun bir şaka olmadığını kanıtlamak için de akrabalarından birine bir not ulaştırmıştır. Ricky uzun zamandır görüşmediği akrabalarını aramaya başlar. Büyük kız kardeşinin torununun dolabına bırakılan mesajla,  Rumplestiltskin’in ciddiyetini kavrar. Böylece Ricky  ile Rumplestiltskin arasında bir kedi fare oyunu başlar.


Ricky bir taraftan Rumplestiltskin’in kim olduğunu ararken bir yandan da ruh haliyle savaşmaktadır. Çok geçmeden sahneye Rumplestiltskin’in görevlendirdiği Virgil ortaya çıkar. Virgil, bu oyunda cehenneme giden yolda Ricky’ye rehberlik edecektir. Ardından hastası Zimmerman’ın hızla gelen metronun önüne kendini atarak intihar ettiği haberini alır. Hastalığına rağmen intihar eğilimi olmayan Zimmerman’ın ölümü Ricky’yi çok etkiler. Soruşturmayı yapan polislere durumu anlatmak istese de kendisine inanılmayacağını düşünerek vazgeçer. Zaten elindeki tek kanıt olan Rumplestiltskin’in mektubu da muayenehanesinden alınmıştır.


Olayların hemen akabinde Ricky, bir bayan hastasına tecavüz ettiği ve tacizde bulunduğu iddialarını barındıran bir şikayetin; üyesi olduğu Psikanaliz Derneği’nce araştırılmakta olduğunu bildiren bir mektup alır. Mektupta şikâyetçi kadının avukatına ve psikiyatristine ait iletişim bilgileri de vardır. Kadın ifadesinde doktoru ve doktorun muayenehanesini şüpheye yer bırakmayacak biçimde tarif etmiştir. Ricky kadının avukatı ile iletişime geçer.

Ricky’nin iletişime geçtiği Merlin ismindeki avukat onu elindeki her şeyi, mal varlığını ve itibarını almakla tehdit etmektedir. Hiç şüphesiz kadın Virgil’dir. Doktor eve gidip karısına ait bilgisayarı evin deposundan almak istediğinde vergi iadeleri ve ödenen faturalara ait belgeler ile bilgisayarın kayıp olduğunu görür.


Ardından banka hesaplarının internet üzerinden boşaltıldığını öğrenir. Malını, itibarını kaybetmeye başlamıştır. Şimdi sırada hayatı mı vardır. Kedi fare oyunu tüm hızıyla devam ederken kendini çaresiz hisseden Ricky; her ne kadar kimseye güvenmese de mesleğe başlamadan önce kendisine hocalık yapan Doktor Lewis ile bağlantı kurar.   Ondan yardım ister.  Doktor Lewis’ten ayrıldıktan sonra adamın Mavi Volvo’sunun kaza yaptığını görür. Bu durum Ricky’yi tamamen köşeye sıkıştırır.

Aynı zamanda eski hastalarını araştırmaya devam eden Ricky alanı daraltarak göreve ilk başladığı zamanlarda hayatına mal olacak hatayı yaptığını düşünerek ilk çalıştığı kliniğe gider. Burada bir isme ulaşır.


Çok geçemeden muayenehane olarak da kullandığı evine ulaştığında evinin kullanılamayacak biçimde zarar gördüğünü görür. Her ne kadar sigorta zararı karşılayacak da olsa ev uzun zaman kullanılmayacaktır ve tüm anıları da evle birlikte yok olmuştur.
Cape Cod’daki yazlık evine gider, elinde kalan tüm meblağı bağışlar, gazeteye Rumplestiltskin’in oyunu kazandığını yazan bir ilan verir. Evini anılarıyla beraber ateşe verdikten sonra kendini denizin serin sularına bırakır.

2.       KISIM : HİÇ OLMAYAN ADAM

Ricky intihar ettiğine Rumplestiltski’i inandırmak için kusursuz bir plan yapar.  Ve saklanmaya başlar. Bu sürede Ricky Rumplestiltskin’nin peşini bırakmak niyetinde değildir.

DEVAMI ROMANIMIZDA…. 


KİTAPTAN NOTLAR:
Öncelikle kitaba kapaktan başlamak istiyorum. Koridor Yayınları son dönem yayınlarında beyaz zemin üzerine siyah görsellerin bulunduğu kapak şeklini benimsemekte. Belki bu seçim yayınevinin akılda kalınabilirliğini de arttırmakta ancak, birbirine çok benzeyen, okunmadıkça ayırt edilmekte  zorlanılan kapak seçimi özgünlüğü ortadan kaldırmakta bence. Bence roman kapakla birleşip bir bütün olmalıdır. Örneğin; Elif Şafak “AŞK” aklımıza geldiğinde tül gibi ince bir yaprağın ödüllü fotoğrafı gelir aklımıza. ŞEKER PORTAKALI denince Picasso’nun ünlü tablosu. Ben kendi adıma yayınevinin kapak konusundaki stratejisini beğenmiyorum.

Gelelim romanımızın içeriğine; romanımız üç bölümden oluşmakta. Kitabın ilk bölümü Rumplestiltskin’in mektubunun geldiği psikolojik gerilim ögelerinin daha öne çıktığı bölüm. “TATSIZ MEKTUP” Ricky’nin daha pasif olduğu; Rumplestiltskin’e göre av konumunda olduğu bölüm olmasından mıdır biraz daha ağır ilerledi.

Ardından “HİÇ OLMAYAN ADAM” gelmekte. Ricky’nin intiharından sonraki yeniden doğuş hikâyesi yani. Avın avcı olduğu kısımlar daha hareketli ve hararetli idi bence.
“KÖTÜ ŞAİRLER BİLE ÖLÜMÜ SEVERLER” ise Ricky ile Rumplestiltskin’in gazete ilanıyla haberleşmelerinde birbirlerine yazdıkları  mesajlı şiirlere güzel bir gönderme.


Son dönemde fazla pskolojk gerilim ve polisiye gerilim okuduğumdan mıdır bu romanın da sonunu tahmin etmede pek zorlanmadım. Doktor Lewis’in mavi Volvosu ile kaza yapmadığını öğrendiğimde; romanın başlarında intihar eden Zimmerman’ın ölümünden de şüphelenmiştim. Bunun yanında evlatlık verilen çocukların 3 kardeş olduğu ve kardeşlerden birinin de kız olduğu bilgisine ulaşınca, intikam mangasındaki Virgil ve Merlin’in Rumplestiltskin ile kardeş olduklarını tahmin ettim. Romanın sonunda şüphelerimde haklı çıktığımı gördüm. Umarım sonunu tahmin edemeyeceğim bir roman okurum yakın zamanda… Tavsiyelerinizi beklerim…

Romanın sonunu ve sona giden basamakların çıkılış sırası ve biçimi bence yazarın gerilim zekasını öne çıkaran unsurlardandı. Ancak Rumplestiltskin’in yaralandıktan sonra hastanede ölüp ölmediği ve Ricky’nin adına nasıl kavuştuğu açıklanmaması bende soru işareti bıraktı.

Sonuç olarak beğendiğim ve tavsiye edebileceğim bir kitap oldu.

YENİ KİTAPLARLA GÖRÜŞMEK ÜZERE….



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...