10 Aralık 2018 Pazartesi

ZEKARE SMART GÖRSEL DİKKAT SETİ – EĞLENİYORUM ÖĞRENİYORUM

MERHABALAR; SEVGİLİ KİTAPLARIM OLMADAN ASLA TAKİPÇİLERİ....


Geçtiğimiz haftalarda Kontrol Yayıncılıktan Kaan Demirbay benimle bağlantı kurdu. Görsel ve İşitsel Dikkat setleri ile Hafıza Setleri ile ilgili çalışmalar yaptıklarını, ürünlerin ayrıntıları için sitelerini ziyaret edip etmeyeceğimi sordular. Siteyi incelediğimde; sınıfım içindeki sıkıntılarla ilgili çözüme ulaşma yolunda destek olabilecek setler olabileceğini düşündüm. 


Gelelim söz konusu sınıfıma...
3 yıl önce sınıfımı mezun edip, yeniden 1. Sınıf okutmaya başladığımda çok heyecanlıydım. Yaz boyu kendimce hazırlık yapmış, yeni sınıfıma hazırlanmıştım. Ancak yeni sınıfımı okutmaya başladığımda; bir önceki sınıfıma oranla öğrencilerimin daha hareketli daha dikkatsiz olduklarını fark ettim. Öncelikle; yaşları ve çalıştığım okulun profilinden dolayı (34 kişilik sınıfta, anasınıfına giden 8 kreşe giden 2 öğrencim var. Bunun yanında Türkçe bilmeyen çocuklar da var sınıfımda )okula hazır olmadıklarını düşündüm.

Öğrencilerimi tanıdıkça; özellikle 3 öğrencimin sorunun diğerlerinden daha fazla olduğunu, çözüm aşamasında ise yetersiz kaldığımı fark etim. Araştırdığımda, öğrencilerimde gözlemlediğim davranış biçimlerinin tıbbi olarak değerlendirilmesi gerektiğini fark ettim.


Odaklanma problemleri, sıra beklememe, dikkat süresinin yaş grubuna göre daha kısa olması, telaşlılık hali… gibi pek çok davranış biçimi beni “DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE”ye götürdü. Öğrencilerim Çocuk Psikiyatristi tarafından tıbbi olarak değerlendirildiğinde şüphelerim maalesef doğru çıktı. Her ailenin hareketli çocuğuna benim çocuğum “Hiperaktif” demesiyle, bu sıkıntı normalleştirilse de DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE’nin kendi haline bırakılıp, çözülmesinin tıbbi yardım olmadan beklenecek bir sıkıntı olmadığını öğrenmiş oldum.
  
DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE ile ilgili yazıları okumaya, çalışmaları takip etmeye başladım. Berard Yöntemi üzerinde başarılı sonuçlar alındığına dair yazılar olsa da pek çok uzman ilaç tedavisi dışında tedavi olmadığını belirtmiş.


Sınıfımda DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE ile teşhis edilen öğrenciler RAM tarafından da değerlendirildiğinde tabloya eşlik eden farklı sıkıntılar da fark edildi. Ve rapor verilerek, Kaynaştırma Eğitimi başladı. İlaç tedavisi ile birlikte eğitimin olumlu sonuçları alınmaya başlandı. Yapılan çalışmalar ile birlikte öğrencilerimin dikkat süresi de uzamaya başladı. Akademik sıkıntıları da olumlu yönde çözülmeye başladı.

Geçtiğimiz haftalarda Kontrol Yayıncılık’tan mail aldım. Yayınevinin Görsel, İşitsel dikkat arttırma setleri ve hafıza ile ilgili kitapları olduğuna dair bir maildi. Verdikleri linkleri, sitelerini ve kitapları inceleyince yakından da görmek istedim. Öğrencilerim 9 yaşında olduğu için 9-12 yaş setini istedim kendilerinden.


İlk setten bahsedecek olursak;
Set 11 adet kitapçıktan oluşmakta.
·        Görsel Algı
·        Uzamsal Düşünme
·        Eğlenceli Bulmacalar
·        Dikkat Egzersizleri – 1
·        Dikkat Egzersizleri – 2
·        Dikkat Zamanı
·        Dört İşlem
·        Kesirler
·        Zekâ Oyunları -1
·        Zekâ Oyunları -2
·        Ölçme Ve Değerlendirme
·        Ve kontrol paneli


Ürün Açıklaması 

9-12 yaş grubuna yönelik hazırlanmış bu set çocukların görsel algı yeteneklerini geliştiren çeşitli oyunlar içerir. Benzerlik ve farklılıkları ayırt edebilme, uzamsal düşünme ve problem çözme gelişen beceriler arasındadır. Sette ayrıca kesirler ve dört işlem konularını işleyen 2 adet matematik kitabı ve saat, ay ve mevsimler konularını işleyen 1 adet kitap bulunmaktadır. 

9-12 yaş grubu setinde bulunan oyunlar 24 taşlı eşleştirme paneli ile oynanmaktadır. Eşleştirme paneli içindeki taşların ön yüzeyinde 1’den 24’e kadar rakamlar; arka yüzeylerinde ise cevap anahtarlarını oluşturan renkli desenler yer almaktadır. 


Set içinde bulunan tüm oyunlar eşleştirme paneli ile oynanmaktadır. Eşleştirme paneli, çocuklara oyunları oynadıktan sonra kendi kendilerini kontrol edebilmelerine olanak sağlar. Bu da çocuklara bağımsız bir çalışma ortamı yaratmaktadır. 

Görsel Algı 
Bu kitapta çeşitli çalışmalarla çocukların görsel algı becerilerini geliştirmelerini sağlamak amaçlanmıştır. 


Uzamsal Düşünme 
Bu kitapta çeşitli oyunlarla çocukların uzamsal düşünme yeteneklerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. 



Eğlenceli Bulmacalar 
Bu kitabın amacı çocukların eğlenerek çözecekleri bulmacalarla görsel algı yeteneklerini geliştirmektir. 

Dikkat Egzersizleri 1 
Bu kitapta amaç çocukların farklı oyunlarla dikkat becerilerini geliştirmektir. 

Dikkat Egzersizleri 2 
Bu kitapta amaç çocukların farklı oyunlarla dikkat becerilerini geliştirmektir. 

Dikkat Zamanı 
Bu kitapta eğlenceli oyunlarla çocukların saatler, aylar ve mevsimleri öğrenmeleri amaçlanmıştır. 

Dört İşlem 
Bu kitapta amaç toplama, çıkarma, çarpma ve bölme oyunlarıyla çocukların temel matematik bilgilerini güçlendirmektir. 

Kesirler 
Bu kitapta çocukların kesirler konusunu eğlenerek öğrenmeleri amaçlanmıştır. 

Zekâ Oyunları 1 
Dikkat ve konsantrasyona yönelik bu kitapta amaç, çocukların siyah-beyaz ve benzer şekiller arasındaki farkları ayırt etme yeteneklerini geliştirmektir. 

Zekâ Oyunları 2 
Dikkat ve konsantrasyona yönelik bu kitapta amaç, çocukların siyah-beyaz ve benzer şekiller arasındaki farkları ayırt etme yeteneklerini geliştirmektir. 

Ölçme ve Değerlendirme 
Kitabın içinde bulunan başarı karneleriyle çocukları ödüllendirebilir, çizelgeler sayesinde ise oyunları oynama sürelerini takip edip, gelişimlerini gözlemleyebilirsiniz. 



KİTAPTAN NOTLAR

Öncelikle set ile ilgili yazı hazırlarken biraz tedirgin olduğumu söylemek istiyorum. Bu nedenle seti denemeden yorum yazmak istemedim. Set elime ulaşalı 20 gün kadar bir süre oldu. Bu süre içerisinde sınıfımda bulunan ve Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu  tedavisi gören çocuklarımla bireysel olarak çalışmaya başladım. Serbest Etkinlikler dersinde komutları verdikten sonra öğrencilerimi bireysel çalışmaları için zaman tanıdım. Görsel Algı ile başladık çalışmaya…


Setin içerisinde bulunan kontrol paneli yardımıyla çalışmaları kontrol ettik. Kontrol panelinde yer alan altıgen taşları yerine yerleştirmek ve sonucunda çıkan deseni görmek gerçekten çok keyifliydi. Kontrol panelindeki şekilleri görmek ayrıca çocukları keyiflendirdi. Elimde tek set olduğu için çocukları sırayla çalıştırdığımdan beklemeleri biraz  sıkıntılı oldu. Keşke ihtiyacı olan tüm öğrencilerime temin edebilsem setten.


Setin baskı kalitesi ve sayfa yapısını çok beğendim. Renkler çocukların dikkatini çekecek biçimde seçilmiş. Hem çalışmayı yapmak hem de sonucunda kontrol panelinden yararlanarak sağlamasını yapmak keyifli oldu bizim için. Dört işlem ve Kesirler kitapçığı özellikle benim daha çok beğendiğim kitaplar oldular.

Bir de ben öncelikle dikkat eksiliği olan öğrencilerimde çalışma yaptım ancak set yaş grubu içerisinde tüm öğrenciler için kullanılabilir. Ve öğrencinin mevcut yeteneklerini geliştirmek için çalışmalar yapılabilir. Bir eğitimci olarak setin içeriğini beğendiğimi söyleyebilir ve tavsiye edebilirim.

Ayrıca Zekâ Oyunları kitapçığından birkaç bölümü sınıf içinde anlatarak çözdüğümde öğrencilerin farklı bakış açıları geliştirmeleri bakımından uygun olduğunu gözlemledim. Kısacası keyif aldığım ve tavsiye edebileceğim bir çalışma oldu.


HAFIZA SETİ'ni de yeni yeni uyguluyorum sınıfımda.... en kısa sürede onunla ilgili görüşümü de paylaşacağım... 

6 yorum:

  1. Sizin gibi düşünceli öğretmenlerin olması ne güzel...

    YanıtlaSil
  2. çok faydalı olabilecek harika kitaplara benziyorlar...takipteyim...sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklarla uygulamadan önce evde kendim yaptım bazı etkinlikleri gerçekten çok da keyif aldım. Umarım faydalı bir paylaşım olur...sevgiler... :)

      Sil
  3. Kızımın ana okuldayken benzer bir seti vardı. Hele o bulmaca kısmını yapmayı çok severdi. Güzel bir set.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha küçük yaş gruplarının bulmacası daha basit oluyor. Bulmacada şekil yapma kısmı en eğlenceli kısım bence.

      Sil

Yorum yazmak için zaman harcadığınız için Teşekkürler...

Blog sahibi olmayan ziyaretçiler Anonim'i işaretleyip, yorum bırakabilirler.

ARGO İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAZ.

Yorumunuz blog sahibininin onayından sonra görünecektir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...