21 Ocak 2019 Pazartesi

CENGİZ AYTMATOV – BEYAZ GEMİ

MERHABALAR;

KİTAPLARIM OLMADAN ASLA'NIN SEVGİLİ TAKİPÇİLERİ...

“İki masalı vardı onun. Biri kendisinindi, bu masalı kimse bilmezdi. Ötekini ise ona dedesi anlatmıştı. Sonra ikisi de yok olup gitti. Şimdi anlatacaklarımız bununla ilgilidir.” ( Sayfa 5, Kitaba başlarken…)

Aytmatov denince çoğumuzun aklına "SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM" gelir. Bir filmde karakterlerin biri diğerine "BEYAZ GEMİ"yi hediye ettiğinden beri merak ettiğim kitaplardan biridir; Beyaz Gemi. Geçtiğimiz günlerde okul kitaplığına hediye gelen kitapların içerinde görünce bu güzelliği ilk okuyan ben olmak istedim. Kitap kolisinde bu güzellikle karşılaşmak beklenmeyen bir armağan gibiydi.Okuduğum ilk Cengiz Aytmatov kitabıydı. Bu keyifli okumayı paylaşmak istiyorum sizlerle...


ARKA  KAPAK

İyi yürekli dedesinin himayesine terk edilmiş küçük oğlan balık olmayı, böylece Isık-Göl’de yavaşça seyreden beyaz gemiye ulaşmayı düşler. Gemide hiç görmediği babası vardır; çocuğun yanı başındaysa engin ve korkutucu bir orman... Dedesi hamarat Momun küçük torununa kimsesiz çocukların ve ormanın koruyucusu Boynuzlu Geyik Ana’nın masalını anlatır durmadan. Boynuzlu Geyik Ana ormanın içinden elbette çıkıp gelecektir; gelişiyle insan gaddarlığının bütün gerçekliğini gözler önüne sererek…

 “Dedemin daha bir nice masalı vardır! Kimi üzücüdür, kimisi acıklı, insan dinledikçe gözleri yaşarır. Ama ben bunlardan en çok Boynuzlu Geyik Ana masalını severim. […] Bu masalı sen de biliyor musun, baba? Dedem masalda anlatılanların hepsinin doğru olduğunu söylüyor. Bir zamanlar olmuş bu şeyler. Biz hepimiz Boynuzlu Geyik Ana'nın çocuklarıymışız.”


ÖZET
Roman annesi ve babası ayrılınca dedesi tarafından büyütülen yedi yaşını doldurmuş, sekizine basmakta olan bir çocuğun gözünden dünyayı anlatmaktadır. Isık –gölü kıyısında San-Taş vadisinde korucuların evlerin bulunduğu orman kenarında yaşamaktadır kahramanımız.  Burada topu topu üç ev vardır. Dedenin ikinci eşi olan nine ile dedeyle yaşamaktadır küçük çocuk.

“Peygamber olan peygamberliğini bilmez ki! O da hepimiz gibi insandır. Yalnız haydutlar bilirler haydutluklarını.” (Sayfa 45)

İkinci evde dedenin kızı Bekey teyze ile damadı Orozkul yaşamaktadır. Orozkul orman işçilerinin amiri konumundadır. Aynı zamanda Momun’un kızı ile evlidir. Çocuğu olmayan Orozkul, içki içip, eşini sürekli dövmektedir. Momun ise buna seslenememektedir; çünkü Orozkul'un yanında çalışmaktadır. Yaşlı olduğu için bu saatten sonra başka yere gitmeye cesareti yoktur. Aynı zamanda nine de Momun’a engel olmaktadır. Üçüncü evde Seydahmet ve karısı bebekleriyle yaşamaktadırlar. 


“Avunduğum başka bir şey daha var: İnsanın çocuksu, temiz vicdanı tohumun içindeki öz gibidir. Bu öz olmadan hiçbir tohum gelişemez ve bizleri ileride ne beklerse beklesin, insanlar da yaşadıkça hak,doğruluk denen bir şey de var olacaktır.” (Sayfa 182, Kitabı bitirirken;)


Dedesinin anlattığı masallarla büyüyen çocuğun hayal dünyası oldukça zengindir. Sürekli hayaller kurar. Kendince isim verdiği kayalarla konuşur. Dedesinin dürbününü eline alıp çevreyi seyredip düşünür. Dürbününden sonra en yakın arkadaşı dedesinin kaptıkaçtı çerçisinden aldığı okul çantası olur. 
Özellikle,  çocuk Boynuzlu Geyik Ana masalını çok sevmektedir. Aynı zamanda dedesiyle birlikte bu masala inanmaktadır. 


Dedesinin yaptığı gölün sığ bölümünde taşlarla çevirdiği havuzda yüzen çocuk balık olmayı istemekte ve böylece Isık Göl'deki Beyaz Gemiye ve hayalindeki babasına kavuşacağı günü düşlemektedir. Düşlerinde babasıyla konuşmaktadır.

"Merhaba Beyaz Gemi, ben geldim!"

DEVAMI KİTABIMIZDA....


KİTAPTAN NOTLAR

Kitabı kapattığımda içimde biriken, üzüntü, acıma, öfke gibi duygulara engel olamadım. Kitaptaki çocuğa sıkı sıkı sarılmak istedim.  İyi ki öğretmenim, iyi ki sıkı sıkı sarıldığım çocuklarım var. Kitabın duygusallığıyla kiminin gözlerinin ışığında, kiminin kurduğu hayallerde gördüm roman çocuğunu.  Derinden hissettim bekleyişini, çaresizliğini.

Yazarı ilk defa okumakta birlikte yazarın kahramanın başından geçenleri okuyucuya hissettirme gücü beni etkiledi. Koşarken çocuklar birlikte nefes nefese kalıyorsunuz, inandığı değerler yıkılıp gidince, onunla yıkılıyorsunuz. Muhteşem bir anlatım olmuş bence. 

Yazarın geçmiş ile gelecek arasında masal yardımıyla köprü kurması da çok güzel olmuş. Dedemin de anlattığı bir masal vardı. bazen hatırlarım. o geldi aklıma .Kısacası kitap yüreğime dokundu. 

Bu ayki alışverişime yazarın kitaplarından eklemek niyetindeyim. Önerileri olanlar varsa; paylaşırlarsa sevinirim…

YENİ KİTAPLARLA GÖRÜŞMEK ÜZERE…
SEVGİLER...

42 yorum:

  1. Bu yazarın kitaplarından ben de bir kaç tane okumak istiyorum.Güzel paylaşım olmuş teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yazarın farklı kitaplarıyla tanışmak için sabırsızlanıyorum. sevgiler.

      Sil
  2. Çok sevmiştim ben beyaz gemiyi de maralı da

    YanıtlaSil
  3. Beyaz Gemi ile birlikte, Yazarın; Gün Olur Asra Bedel, Cengiz Hana Küsen Bulut, Dişi Kurdun Rüyaları, Toprak Ana ve Cemile adlı kitaplarını okudum. Hepsi de çok farklı ve beğenerek okuduğum kitaplardı. Tabii beğeniler kişinin karakteri, içinde bulunduğu şartlar, birikimi ve beklentilerine göre değişiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiyelerinize teşekkürler... Gün Olur Asra Bedel benim en merak ettiğim. Elbette beğeniler değişebilir. Ancak blog tavsiyeleri de benim için kıymetli başlangıçlar sağlıyor. sevgiler.

      Sil
  4. Merhaba,
    Kitap okumak güzel.
    Okunan kitapları değerlendirerek paylaşmak daha güzel.
    Kitaptaki karakterler üzerinde düşünmek, hele duyguları aktarmak olağanüstü güzel.
    Bu güzellikleri biz okuyuculara aktardığınız için sizleri tebrik ediyorum.
    Başarılarınızın devamı dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Sabahattin Bey... sevgiler, saygılar.

      Sil
  5. Çok önceleri okumuştum ve beğenmiştim, tavsiye için teşekkür ederim...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
  6. harika bir tanıtım yazısı olmuş..çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. Bu yazari hrnüz okuyamadim. Listem o kadar uzadi ki tüm okumak istediklerime ömrüm yeter umarim 😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan ne kadar okursa okusun yetişmek mümkün değil. Bazen istediğim tüm kitapları okumak için ömrüm olsun diye dua ederken buluyorum kendimi. Bol okumalı bir ömür geçirmemiz dileğiyle... Sevgiler.

      Sil
  8. dünkü yazımdasın ciciiii :)

    YanıtlaSil
  9. Merhaba, ne güzel alıntılar. Cengiz aytmatovun toprak ana kitabını okumuştum lise yıllarımda ama şimdi anladım ki Aytmatovu şimdi daha kapsamlı okumalıyım. Teşekkürler bu güzel yazarı bana hatırlattığıniz için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toprak Ana, Gün Olur Asra Bedel ve Cemile benim en çok merak ettiğim kitaplarından yazarın. Paylaşımınıza çok teşekkürler... Sevgiler...

      Sil
  10. Defalarca okusam sıkılmayacağım bir eser,çok dokunaklı teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ara ara okuyup, farklı ayrıntıları keşfedeceğimi düşünüyorum. Bir de Ötüken Neşriyat baskısını merak ediyorum. Zannediyorum çeviri farkı var iki kitap arasında.

      Sil
  11. en son cemileyi okumuştum ve güzeldi.diğerlerini hatırlayamadım.ama aytmatovu severim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cemile benim de listemde. Aytmatov'un kalemini, efsanelerle gerçeği yoğuran tarzını çok beğendim ben de.

      Sil
  12. Selvi Boylum Al Yazmalım, sayesinde tanıdığım bir yazar olmuştu. Bu kitabını okumadım,tanıtım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'de Selvi Boylum Al Yazmalım sayesinde tanınmıştır desek yalan olmaz herhalde. İyi ki Türk sineması yazarın kitabını böyle güzel bir filme çevirmiş ve bize ulaştırmış diye düşünüyorum.

      Sil
  13. aay en sevdiklerimdeeen ben en çok cemile sini seviyoom :)

    YanıtlaSil
  14. Aymatov'un tüm kitaplarını okdum. Çocuk kitaplarını da oğlum okudu. Çok severim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok imrendim doğrusu size. Ben de çocuk kitaplarını sınıfım için almayı planlıyorum.

      Sil
  15. Bu kitap ismiyle sürekli dikkatimi çekiyor ama bir türlü okumadım şimdi de iyice merak ettim en kısa zamanda okuyayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanın duygulandıran, içini burkan keyifli bir kitap... tavsiye ederim. Bir de Ötüken yayınlarından çıkan Beyaz Gemi'nin çevirisinin daha iyi olduğu söyleniyor. Bu kitap ödünç aldığım bir kitaptı.Baskı hatası yoktu ve güzeldi. Arşivim için alırken bu konuyu dikkate almayı düşünüyorum. sevgiler...

      Sil
    2. Ben de buna dikkat ederek alayım o halde teşekkür ederim sevgiler :)

      Sil
  16. Gerçekten hüzünlü bir konusu varmış. Balık olup hayali babasına kavuşmak istemesi etkiledi okurken..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kahramanı çocuk olan kitapları seviyorum ancak bir de bu çocuğun hikayesi hüzünlü ise; daha çok seviyorum.

      Sil
  17. okumuş ve etkilenmiştim , genel olarak Aytmatov çok severim zaten...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de çok sevdim kalemini yazarın. devamını okumayı düşünüyorum. sevgiler...

      Sil
  18. sayfanızı yeni keşfettim ve yazılarınız çok hoşuma gitti inşallah uzun yıllar paylaşımlarınıza devam edersiniz ^_^ sayfama da beklerim profil resmime tıklayıp ulaşabilirsiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoş geldiniz sayfama.. ben de uğrayacağım en kısa zamanda...

      Sil
  19. Daha önce okumadigim bir yazar... yazınız, fotograflar, çok ilgimi çekti. En kısa surede alıp okuyacağım. S.Yilmaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde ilk okuduğum Aytmatov kitabı... Ama bu ay ki alışverişimde bir kaç kitabını aldım yazarın.. nereden başlasam diye düşünüyorum. Umarım siz de en kısa zamanda okursunuz... S.Yılmaz.

      Sil
  20. Merhabalar,

    Yeşilçam’ın unutulmaz filmi Selvi Boylum Al Yazmalım‘ın da yazarı olan, onlarca edebi esere sahip olan, dünyaca ünlü edebiyatçı Cengiz Aytmatov‘un ”Beyaz Gemi” adlı romanından en sevdiğim 7 alıntıyı izninizle ben de sizinle paylaşmak isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/cengiz-aytmatov-beyaz-gemi-romanindan-en-sevdigim-7-alinti/

    yazılarınızın devamının gelmesi dileğimle,
    keyifli okumalar olsun.

    YanıtlaSil
  21. Kıymeti bilinmediğini düşündüğüm harikkitap ...

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için zaman harcadığınız için Teşekkürler...

Blog sahibi olmayan ziyaretçiler Anonim'i işaretleyip, yorum bırakabilirler.

ARGO İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAZ.

Yorumunuz blog sahibininin onayından sonra görünecektir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...