15 Eylül 2018 Cumartesi

JOSÉ SARAMAGO – BİLİNMEYEN ADANIN ÖYKÜSÜ

MERHABALAR,

1998 Nobel Edebiyat Ödüllü Portekizli yazar José Saramago'nun okuduğum üçüncü kitabını paylaşmak istiyorum sizlerle...  Daha önce okuduğum iki kitabına göre daha umutlu daha pozitif bir hava sergilese de yazarın klasik tarzının hakim olduğu kısa ama bir o kadar da ağır ve de güzel bir kitap bence. 


“Kim olduğunu bilmiyorsan kendin olabilmen mümkün değildir.” (Sayfa 26)


ARKA KAPAK

“Bir adam kralın kapısını çalmış ve ona demiş ki, Bana bir tekne ver.”
Bilinmeyen adaların kalmadığına inanılan bir dönemde bilinmeyen ada arama cesaretine sahip bir adamla böyle bir cesareti görüp hayatını değiştirebileceğine inanan bir kadının büyük usta Saramago’nun eşsiz anlatısında edebiyat tarihine geçen yolculukları böyle başlar. Emrah İmre’nin Portekizceden çevirisi ve Birol Bayram’ın desenleriyle okurun minör başyapıtlarından olacaktır Bilinmeyen Adanın Öyküsü.

“(...) ben bilinmeyen adayı bulmak istiyorum, o adaya ayak bastığımda kim olduğumu öğrenmek istiyorum, Bilmiyor musun ki, Kendinden dışarı çıkıp kendine bakmadıkça kim olduğunu asla bilemezsin, (...)”

“Saramago görünüşte sade bir öyküyü basit bir dille ve masum karakterlerle aktarıyor; okurlar, hayalperestler ve âşıklar psikolojik, romantik ve toplumsal altmetinleri fark edecektir.”


ÖZET

Tekne isteyen adam, kralın kapısını kalmış, Krala isteğini iletmek için üç gün beklemiş. İsteği Kralı konuşmakmış. Kralın evinin pek çok kapısı varmış. Kral daha çok armağanlar kapısında vakit geçirmeyi severmiş. Ancak tekne isteyen adam ısrarlı ve kapıdan o ayrılmadan başkası Kraldan istekte bulunamayacağından Kral adamla görüşmeye mecbur kalmış.


Adam Kraldan Bilinmeyen Adayı bulmak için bir tekne istemiş. Başlangıçta; bilinmeyen ada kalmadığını düşünene Kral bir süre sonra ikna olmuş ve adama bir karavela verilmesini emretmiş. Adam elinde Kraldan aldığı kart ile teknesini almak için limana gitmiş.


Bu sırada adama kapıyı açan ve adamın üç gün kapıda beklediği sırada adamı izleyen temizlikçi kadın da Kral evinin kararlar kapısından çıkmış, adamı takip etmekteymiş. Kadın artık sarayı değil, tekneyi temizleyecekmiş. 

DEVAMI KİTABIMIZDA... 


“…Saçma, bilinmeyen ada kalmadı artık, Bilinmeyen ada kalmadığını nereden biliyorsun, kral efendi, Haritalarda bütün adalar var, haritalarda sadece bilinen adalar var, Peki bulmak istediğin bu bilinmeyen ada neyin nesi,Bunun cevabını bilseydim ada zaten bilinmeyen olmaktan çıkardı, Bu adayı kimden duydun, diye sormuş kral biraz ciddileşerek, Kimseden, Öyleyse niçin var diye tutturuyorsun, Çok basit bilinmeyen bir adanın var olmaması imkansız olduğu için,…” (Sayfa 17)


“…Buraya benden bir tekne isteme geldin demek, Evet, buraya senden bir tekne istemeye geldim, Sen kim oluyorsun ki sana bir tekne vereyim, Sen kim oluyorsun ki bana tekne vermeyeceksin, Ben bu krallığın kralıyım ve krallıktaki tüm tekneler bana aittir, Bu gidişle onlar sana değil, sen onlara ait olacaksın, Ne demek istiyorsun, diye sormuş kral huzursuzca, Tekneler olmasa sen bir hiçsin,oysa tekneler sen olmasan da rahatlıkla denize açılabilirler,…” (Sayfa 17)


“Senin gibi bir deniz adamının, bilinmeyen ada kalmadı, demesi çok tuhaf, ben bir kara adamı olmama rağmen bilinen adalar dahil tüm adaların ayak basılmadıkları sürece bilinmeyen ada sayıldıklarını biliyorum, Ama sen anladığım kadarıyla şimdiye kadar kimsenin ayak basmadığı bir adayı aramaya çıkacaksın, Hangi ada olduğunu varınca anlayacağım artık, Varırsan tabi,”(Sayfa 26)


“...rüya hünerli bir sihirbazdır, varlıkların boyutlarını ve birbirlerine olan uzaklıklarını değiştirir, yan yana uyuyan kişileri ayırır, birbirine uzaktaki kişileri kavuşturur, kadın birkaç metre ötesinde uyuyor olsa da adam ona nasıl ulaşacağını bilemez, oysa ne kolaydır iskele tarafından sancak tarafına geçmek.” (Sayfa 46) 


KİTAPTAN NOTLAR

Daha önce “KÖRLÜK” ve  “GÖRMEK” adlı kitaplarını okuduğum yazarın okuduğum üçüncü kitabı oldu BİLİNMEYEN ADANIN ÖYKÜSÜ. Yazım tarzına, uzun paragraflarına ve kullanmadığı noktalama işaretlerine alıştığımdan okumak oldukça kolay geldi kitabı.

Kitabımız toplamda 58 sayfa ve içerisinde Birol Bayram’a ait çizimler var. Bu konuda yayınevi ve çizeri kutlamak gerektiğini düşünüyorum. Çizimler gerçekten çok güzel olmuşlar. Bu şekliyle kitaba “Küçük Prens” havası katılmış.
Kitabın kısa olmasından da olsa gerek kitapta karakter sayısı oldukça az tutulmuş, Tekne İsteyen Adam, Temizlikçi Kadın, Kral, Liman Amiri dışında karakter yok. Yine karakterlere tarzına sadık kalarak yazar karakterlere isim vermek yerine yazar yine sıfatlandırarak tanımlamış.

Tekne isteyen adamın rüyası bana Nuh’un gemisini hatırlattı. Burada kullanılan mecazları da beğendim. 

İstenildiğinde bir saat gibi kısa sürede okunabilecek, altı çizilmesi gereken bolca cümle taşıyan beğendiğim bir kitap oldu. Okumaya düşünenlere tavsiye ederim. 

16 yorum:

  1. Saramaga en sevdigim yazarlardandır. Bu kitabını henüz okumamıştım. Yazınız benim icin faydalı oldu. Teşekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saramago benim de son dönem en sevdiğim yazarlardan...iyi okumalar...

      Sil
  2. Kitaplarından büyük ölçüde keyif aldığım bir yazar.
    Tanıtım adına teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim de okumaktan büyük keyif aldığım bir yazar.. umarım en kısa sürede diğer kitaplarını da okur paylaşırım...

      Sil
  3. Yazarın sadece Körlük kitabını okudum, ardından Görmek'i okurum diye düşünmüştüm ama Körlük beni baya sarsınca bekleteyim dedim, bu aralar buna şans verebilirim, ilgimi çekti, paylaşım için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Körlük ve Görmek beni uzunca bir süre sarstı.. hele bir de "körlük"ün filme çekildiğini öğrenince fragmanını izleyip daha da sarsıldım. yazarın kalemini farklı tarzını çok seviyorum. Görmek'i okuduğunuzda yorumunuzu bekliyorum merakla... ben de yorumladım... http://kitaplarimolmadanasla.blogspot.com/2018/01/jose-saramago-korluk.html

      Sil
  4. Merhaba, blogunuza bayıldım. Günün birinde süreklilik göstermeyi başarmayı diliyorum kendim için. Instagram hesabınız varsa takip etmek isterim. Instagramda okuyan kadınlar kulübümüz var. Ayda bir klasik, modern klasik, Türk klasiklerini okuyoruz. Siz büyük ihtimalle okumuşsunuzdur ama bir göz atın belki bizimle okuyacağınız kitaplar vardır. Sevgiler. instagram adım dendenak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldiniz Özden Ak... umarım blog yazarlar bloglarını yazmaya devam ederler. o kadar çok blog yazarı bıraktı ki yazmayı... instagram sayfam var ama daha çok hobi paylaşımları yapıyorum. telefon ile uzun yazmayı çok sevmiyorum. ama kitaplara yönelik paylaşımlarım da olacak en kısa zamanda...
      https://www.instagram.com/emine_elif_ozturk/

      Sil
  5. Emine hanım, bildiğiniz gibi ben de yazmayı bırakanlardanım. Sebeplerim çok kişiye subjektif gelebilir. Jose Saramago ve kitapları hakkında yazmayacağım, zira eski bloğumu izleyenler onu çok sevdiğimi ve tüm kitaplarını okuduğumu bilirler. Zaman içerisinde onu sevenlerin arttığı görmek hoşuma gidiyor.
    Şimdilik okuduğum kitaplarımın kısa tanıtımına sadece twitter da devam ediyorum. ayrıca pinterestte de "okuduğum kitaplar" bölümüyle yayınlamaya devam ediyor.
    Az sayıda nitelikli kitap bloglarından birine sahipsiniz. Bana göre okuduğunu kitapların düzeyleri oldukça yüksek ve zevkiniz ince bir edebiyat zerafeti taşıyor.
    Devam inancınız kaybolmasın.
    Sevgi ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle güzel iltifatlarınız için çok teşekkür ederim. Umarım en kısa zamanda yine blog yazmaya devam edersiniz. Bence blogların terk edilme sebeplerinden ilki; özellikle hobi blogumda daha çok yaşadığım infial olayları, ikinci sebep de blogların bilgisayardan yazılması. Eğer telefonlardan post yayınlama olanağı devam etseydi pek çok blogger devam ederdi diye düşünüyorum. blog yazamayanlar da hiç değilse yorum yaparlardı. okuma zevkime gelince sizler gibi pek çok blog dostumun önerileri bana yardımcı oluyor doğrusu. Elbette ara ara çerezlik diye tabir ettiğimiz kitapları da okuyorum ama elimden geldiğince zamanımı nitelikli kitaplara ayırmaya çalışıyorum. Yeni yazılarla görüşmek dileğiyle...

      Sil
  6. Okuduğum güzel kitaplardan, yazarın diğer kitaplarını da okuyacağım inşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Körlük ve Görmek'i okudum ben de. sırada Toprağın Uyanışı var. Sizin de okuma yorumlarınızı bekliyorum... Sevgiler.

      Sil
  7. Saramago'dan sadece Ölüm bir varmış bir yokmuş'u okudum, hem yazarı hem de kitabı çok sevdim. Körlük'de okunmayı bekleyenlerimin arasında:) ondan sonra bu kitap neden olmasın? Elinize sağlık, Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. körlük ve ardından görmek'i şiddetle tavsiye ederim.

      Sil
  8. Kısa ama yoğun bir kitap.. 😊

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için zaman harcadığınız için Teşekkürler...

Blog sahibi olmayan ziyaretçiler Anonim'i işaretleyip, yorum bırakabilirler.

ARGO İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAZ.

Yorumunuz blog sahibininin onayından sonra görünecektir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...