16 Haziran 2012 Cumartesi

KRİSTİN HANNAH - GERÇEK RENKLER

MERHABALAR, 

Daha önce Kristin Hannah'ın Kış Bahçesi ve Ateş Böceği Yolu adlı kitaplarını paylaşmıştım.. Aslında Gerçek Renkleri Kış Bahçesinden sonra Ateş Böceği Yolu'yla birlikte almıştım ve okumuştum. Fakat araya giren olaylar paylaşmama bir türlü izin vermedi.. Daha nelere izin vermedi anlatamam.. 24 saat yetmiyor maalesef... Okuduğum 4-5 kitabın fotoğrafları çekildi, etiketlendi fakat; bir türlü yazmaya fırsatım olmadı.. Tatilde fırsatım olur umarım....



Amerikalı yazar; KRİSTİN HANNAH, hayatta sahip olduğumuz güçlü bağlar hakkında yazmaya devam ediyor. ATEŞ BÖCEĞİ YOLU’nda iki yakın arkadaşın, KIŞ BAHÇESİ’nde anne ve kızların, GERÇEK RENKLER‘de ise kız kardeşlerin arasındaki ilişkiyi ve güçlü bağları anlatıyor. Kadın Hikayelerine devam ediyor.

Gelelim Kitabımıza....

BİR GÜN GELİR, EN YAKINLARINIZ SİZE SIRT ÇEVİREBİLİR; KIZ KARDEŞİNİZ BİLE... cümlesiyle başlıyor arka kapak yazımız.. 




Roman ÖNCE ve SONRA başlıkları altında oldukça uzun bir zaman dilimini kapsamaktadır. ÖNCE; Wivona, Vivi Ann ve Aurura'nın annelerinin ölüm günüyle başlamaktadır. Üç kız kardeş babaları ile kalırlar... Aradan geçen zamanla hepsi aynı kasabada yaşamlarını sürdürmeye devam ederler. 

Annelerinin ölümünün ardından kardeşler, babaları ile de bir ilişkiye sahip olurlar. Babaları karısını kaybettikten sonra içine kapanmış, huysuz ve inatçı bir ihtiyar haline gelmiş olsa da onunla tek iyi geçinen ve çiftlikte birlikte yaşayan en küçük kızı Vivi Ann’dir. Kristin Hannah romanlarında alışık olduğumuz huysuz  rolü bu defa babaya biçilmiş..



En büyükleri Winona iyi bir avukat olmuştur. İş hayatında başarılıdır ve hiç evlenmemiştir. 

 Ortanca kardeş Aurora ise evli ve iki çocuk sahibi, sıradan bir hayat süren bir kadındır. Babası, Vivi Ann, Winona üçlüsü arasında kalmış, sürekli bir arabulucu rolünü üstlenmiştir. 

En küçükleri ve en güzelleri olan Vivi Ann ise asiliğiyle öne çıkmaktadır. Babasıyla iyi anlaşan ve babasının kaprisleri çeken kardeştir. Vivi Ann, annelerinin ölümünden sonra annesinin atı Clementine’ı sahiplenmiş ve onunla yarışlara katılmaktadır.


Bundan sonrası kitabımızda... Gelelim kitapla ilgili yorumlarıma...



KİTAPTAN NOTLAR: 

Kitabı yazarın Kış Bahçesi ve Ateş Böceği Yolu'ndan sonra okudum.. İster istemez okuduğum kitapları kıyasladım.. Aslında daha önce yazdıklarıma eklenecek pek fazla bir şey yok ama yine de paylaşayım:

Kitapları okurken bende uyanan en önemli izlenim, yazarın kendini tekrar ediyor izlenimi yaratması. Buna pek çok örnek verebiliriz. Karakterler açısından bakacak olursak, yazar okuduğum üç romanında da birbirinden üç farklı ve zıt ana karakterler üzerine kurmuştur olayları.. Bu karakterlerden birisi mutlaka hayatta başarılı titiz ve düzenli ve sakin bir hayat yaşayan kişi portresi çizmektedir. Bu rolü kitabımızda bu defa Winona almıştır. 



Yazarın kitaplarında kullanmaktan hoşlandığı ikinci tip karakterde uçarı, tutkulu güzel kadın tipi.. Bu defa bu rol Vivi Ann'a biçilmiş.. Bir de soğuk, mesafeli çocuklarının duygularını çok da fazla önemsemeyen ama çocukları tarafından takdiri alınmak için uğraşılan soğuk ve mesafeli ebeveyn karakteri var ki bu defa diğer iki romanın aksine bu romanımızda bu karakter bu defa erkek yani babaları... Bu karakterin bu şekilde davranması hep makul bir sebebe dayandırılıyor kitabın sonunda... 

Aurora ise kitapta iki kardeşe göre daha geri planda kalıyor ve Dallas hapse girdiğinde babası ile Winona'nın kurduğu ittifakta Vivi Ann'ın yanında yer alıyor. 

Aile bağlarını konu alan romanımızda daha önce anneler ve kızları arasındaki sorunlar bu defa kızları ve Henry'nin arasında geçmektedir.  


Roman ağırlıklı olarak kadın karakterler ve onların hayata bakışları ile duyguları üzerine kurulmuştur.. Hapishanede yatmakta olan Dallas'ın ve Henry'nin davranışları dışında erkeklerin duygularına pek yer verilmemiştir. Bu konuda Vivi Ann ve Dallas'ın oğlu Noah ayrı tutulmuştur. Noah'ın günlüğü kitaba ve Noah'ı anlamaya yönelik güzel bir bölüm olmuş... 

Roman boyunca dönemin özelliklerini yansıtan bolca şarkı ve şarkıcıya yer verilmiştir. 

Bunların sayısı daha da arttırılabilir.. Bunların yanında yazar tarz olarak sade ve basit bir anlatımı benimsemiş, söz sanatları ve ağdalı bir anlatımdan uzak durmuştur.




Bir taraftan bu kadar eleştiri üzerine neden yazarın üç kitabını okudun diye soracak olursanız; derinliği olan, zihnimi yoran kitapları okuduktan sonra konusu ve kurgusu basit kitaplar okuyarak zihnimi dinlendiriyorum.. Ayrıca Kristin Hannah kitaplarında insanı çeken ve kitabı elinizden bırakmanızı engelleyecek bir akıcılık var.. Ayrıca yazarın kullandığı dili seviyorum.. (Çevirmene de bir teşekkür etmek lazım..)

Kitapları kıyasladığımda içerdiği masalı göz önünde bulundurarak KIŞ BAHÇESİNİ, hala  daha çok beğeniyorum.. 

Sizler neler düşünüyorsunuz sevgili dostlar... Haydi fikirlerinizi paylaşın..

SEVGİLER...

6 yorum:

  1. ne güzeeeeel.
    çok severim hannahı.
    ben de geçenlerde gece yolu'nu okuyup yazdım bloguma.
    zırıl zırıl ağladım ama okurken.
    :)

    jane austen'a da bayılırım.
    :)
    bütün gerilimlere de.
    bi çoğunu yazdım ben de.

    görüşürüüüz.
    :)
    kitap hayatta en büyük tutkum.
    :)

    YanıtlaSil
  2. Eminim bu kitabı da güzeldir.Ben de Kış bahçesini okuyacağım bir ara...

    YanıtlaSil
  3. merhaba. hoşgeldiniz bloguma.
    haydar ergülen severim tebi.
    blogumda şiirlerim var 27 tane. belki zaman bulursanız okursunuz bi ara.
    görüşürüz.
    :)

    YanıtlaSil
  4. bahçenizde kitap mı yetişiyor sizin, söyleyin lütfen :)

    YanıtlaSil
  5. keşke öyle olsa sevgili adsız... kitaplar yetişse bahçede..

    blogumu biraz çeşitlendirmek ve renklerndirmek için doğada çekiyorum kitaplarımın fotoğraflarını... sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. merhaba gerçek renkler hariç yazarın türkiye de bulunan bütün kitaplarını okudum. hepsini aynı heyecanla aynı duygu seliyle aynı gözyaşları ile. çoksinden o kadar çok etkilendim ki. bir tek problem var hannah okuduktan sonra okuyacağınız diğer yazarlerın kitaplarında da aynı heyecanı arıyorsunuz. ama bulamıyorsunuz. keşke hannah ın diğer kitapları da türkiyede satışa çıksa

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için zaman harcadığınız için Teşekkürler...

Blog sahibi olmayan ziyaretçiler Anonim'i işaretleyip, yorum bırakabilirler.

ARGO İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAZ.

Yorumunuz blog sahibininin onayından sonra görünecektir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...