8 Şubat 2019 Cuma

STEFAN ZWEİG – KORKU

MERHABALAR, KİTAPLARIM OLMADAN ASLA TAKİPÇİLERİ

“Korku cezadan daha beterdir, çünkü ceza bellidir, ağır da olsa, hafif de hiçbir zaman belirsizliğin dehşeti kadar, o sonsuz gerilimin ürkünçlüğü kadar kötü değildir.” (Sayfa 45)


“Sanıklar en fazla, gerçeği gizlemelerinin, her şeyin anlaşılacağı tehlikesinin ve bir yalanı sayısız saldırı karşısında savunmak zorunda olmalarının üzerlerinde yarattığı o dehşetli baskının eziyetini çekerler.” (Sayfa 46)


ARKA KAPAK
Rahat ve korunaklı bir yaşam süren saygın bir kadın, sekiz yıllık evliliğinden sıkılmış, burjuva dünyasının kozasından çıkarak kendini genç bir piyanistin kollarına atmıştır. Ancak bu gizli ilişkiden haberdar olan bir şantajcının ansızın zuhur etmesiyle, hayatında yeni farkına vardığı bütün güzellikleri yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kalır ve kahredici bir korkunun pençesine düşer. Korku insanı bilinçdışına itilmiş utanç verici deneyimlerden, bastırılmış pişmanlıklardan özgürleştirebilecek güçte bir yapıt.


ÖZET
Kitabımızın kahramanı Bayan Wagner,  aşığının dairesinden çıkarken; içeri girmek isteyen bir kadın ile çarpışırlar. İrene geçip gitmek istese de kadın, geçmesine izin vermez. Kaba ve pervasız bir tonda konuşan kadın; Bayan İrene’yi sevgilisini elinden almakla ve onu sevgilisinden ayırmakla suçlar. bir anda kapıldığı telaş ve korkuyla; kadının eline cüzdanındaki banknotlardan sıkıştıran İrene, yaşadığı heyecan içinde kendini evine zorlukla atar. Bu sırada kocası gelmiş, yemek yenecektir. İrene elinden geldiğince doğal davranmaya çalışır.

“Fakat fırtına veya bunaltıcı sıcak kadar havanın durgunluğu da insanı rahatsız edebilir, aynı şekilde ılımlı bir mutluluk da talihsizlik kadar kışkırtıcı olabilir ve isteksizlik çeken pek çok kadın için, umutsuzluğun getirdiği sürekli bir doyumsuzluktan daha tekindir. Tokluk da açlıktan daha az kışkırtıcı değildir. Irene’de macera merakını uyandıran da hayatının tehlikesiz oluşuydu.” (Sayfa 8)


Günler geçtikçe; kendisinden para sızdırmaya başlayan ve alışan kadının bitmek bitmeyen şantajları devam ederken; Bayan İrene’nin de sinirleri harap olur. kadının istekleri her geçen gün artmakta, İrene köşeye sıkışmaktadır. 

“…oysa maceranın gerçek bedeli tehlikeye atılabilmektir.” (Sayfa 9)

Bir tarafta şantajcısına para yetiştirmek, bir taraftan kocasının olayı öğrenmesi ve toplumda lekeli bir kadına dönüşmenin utancı vardır.

DEVAMI KİTABIMIZDA…

“Bir anda yaşamının tüm zenginliğini hissetmeye başlamıştı ve artık yaşamında tek bir saati bile anlamsız geçiremeyeceğini biliyordu. Şimdi her şeyin sonuna yaklaştığı sırada ilk kez bir başlangıç hissediyordu.” (Sayfa 38)


KİTAPTAN NOTLAR

Daha önce Stefan Zweig’in Bir Kadının Yaşamından 24 Saat ve Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu’nu paylaşmıştım. Yazara hayranlığım Satranç ile başlamışken, Bir Kadının Yaşamından 24 Saat, Kızıl ve Kitapçı Mendel ile zirve yapmıştı. Daha önce okuduğum eserleri farklı yayın evlerine aitti. Ancak bu defa Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarını tercih ettim. Kitap 70 sayfadan ibaret ve tek bir öyküyü kapsamakta olan kitabın kapak tasarımını beğendim. 

Yazarın genel tarzına sadık kaldığı ruh tahlilleri, tasvirlerin bolca yer aldığı bir yapıt olmuş. Öykünün bazı bölümlerinde gerilim öyle yükseliyor ki; Bayan İrene’nin sokağa çıktığında yaşadığı şantajcısıyla karşılaşma korkusu kendini derinden hissettiriyor.

Yazar; pek çok eserinin tersine, kitabı olumlu bir havada bitiriyor. Ben daha karamsar bir son bekliyordum doğrusu.

Elinize alır almaz birkaç saatte okunacak, Zweig severlere ve henüz okumamış olanlara tavsiye edebileceğim,  güzel bir kitap…


Yeni kitaplarla görüşmek dileğiyle….


YENİ KİTAPLARLA GÖRÜŞME ÜZERE...

29 yorum:

  1. Çok sevmiştim ben de korku yu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de keyifle okudum ve paylaştım. Tüm Zweig kitapları gibi...

      Sil
  2. Detaylı anlatım için teşekküler. Notlarımı aldım. Blogunuzu izleyiciler bölümünden takibe aldım.
    Sevgiler❤

    YanıtlaSil
  3. (Bu bir yorum değildir)
    Merhaba,

    Blog yazanlar telaş içinde sanki; Google’da bir değişiklikler oluyor da… Okuyucular azalacak gibi.
    Ben, epey zamandır blog yazıyorum; ama, yaşlılığımdan mı nedir teknikleri bilmiyorum. Okuyucu sayısının nasıl artırılacağı, blogun nasıl daha alımlı hale getirileceği vb. konularda bilgim yok. Keşke olsaydı da, böyle tatlı telâş içinde olanlarla paylaşabilseydim. Yaygın bir sözdür:
    “Kendisi muhtâc-ı himmet bir dede!
    “Nerde kaldı gayrıya himmet ede?”
    Evet, ben de, ne yalan söyleyeyim okuyucu sayısının artmasını isteyenlerdenim. Oysa hele ilk başladığım sıralarda okuyucu tıklamalarına bakmazdım bile. “Bir kişi bile okusa yazacağım.” derdim. Ama anladım ki zannedildiği gibi değilmiş. İnsan tabiatı işte; okuyucunun artmasına memnun oluyor insan. Bunun da bir yolu olmalı tabii:
    - Oku benim yazımı, okuyayım yazını demek de şık kaçmıyor.
    - Teknikleri geliştirmek de herkesin harcı değil.
    - “Hiçbir şey yapmam. Benim yazımı nasılsa okurlar” demek de gerçekçi değil.
    - Gruplar kurmak bir organizasyon yeteneği isteyen bir iş…

    Yukarıda belirttiğim gibi yakın zamanlara kadar birçok blogum vardı. Tabii birçok da takip edenim. Sonra teknik yetersizlikten mi bilmem kapattım blogları. Yeni açtığım “OKU” adlı blogda da tam bir acemi oldum mu, oldum.
    Şimdi yaşlı ve az çok tecrübeli biri olarak değil, yeni başlayan bir acemi gibi soruyorum size: Ne yapacağız da takipçi sayısını, tıkçı sayısını, okuyucu sayısını artıracağız?
    Takip ettiğim blog yazarlarına da, gelen geçene de bu soruyu soracağım. Onun için bu yazıyı, her ne kadar yorum köşesinden atıyorsam da yorum kabul etmeyiniz.
    Hayırlı günler dileğiyle selâmlar…
    https://sabahatti.blogspot.com/
    Sabahattin Gencal (Emekli Öğretmen)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Öğretmenim,
      Blog yazmaya ilk başladığım yıllarda sanırım kardeşinizdi Şifalı Yemek Tarifleri Blogu bana ilk "hoşgeldin" diyen bloglardandı. Bu nedenle sizi o dönemlerden hatırlıyorum ve istikrarla yazmanızı takdir ediyorum. Zaman zaman bırakmayı düşünsem de sizinle aynı fikirdeyim. "Bir kişi bile okusa yazacağım." Elbette özellikle hobi blogumun günde 4000'i bulan tıklanma sayılarının 500 civarına düşmesi kitap blogumunda 300 - 500 tık arasında geziniyor olması, ulaşmak istediğim kadar insana ulaşamamak üzüyor beni de. Ancak bloglarıma verdiğim emeğe de kıyamıyorum.
      Şunu da biliyorum ki, benim aldığım tık sayısından daha fazlasını beni ve benim gibi blogları haksızca kopyalayıp, izinsiz yayınlayanlar alıyor. Bir de bu şahışlar, siteleri üzerinden reklam gelirlerini bizlerin sırtından katlıyorlar.
      Ama yine de blog aleminde edindiğimiz sizler gibi dostların dostça "merhabaları" yüreğime su serpiyor. Umarım bloguna gönül ve emek veren her blog kalıcı olur... Sevgiler...

      Sil
    2. Çok teşekkürler sevgiler.. KİTAPLARA KAÇANLAR...:)

      Sil
  4. Kitap okumak ben de istiyorum Çok tembelim bu aralar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kıvılcıma iihtiyaç vardır belki. bir başlasanız devamı gelecektir. şimdiden iyi okumalar... Sevgiler. :)

      Sil
  5. Birkaç Zweig kitabımız var henüz başlamadım. En kısa zamanda okumak istiyorum.

    YanıtlaSil
  6. Korku, okuduğum ve beğendiğim bir kitaptı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğerlerinden biraz daha farklı bir sonla bitmesi bakımından benim de beğendiklerim arasında. yazarın kurgu konusundaki başarısı da tartışılmaz.

      Sil
  7. İlgi çekici gözüküyor. Alıntılara ağırlık verilerek yapılan kitap paylaşımlarını okumayı seviyorum. Sizinki de öyle olmuş, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  8. Yazarın bu eserini okumadım. Verdiğiniz bilgiler beni daha da şevklendirdi ve bu kitabı okuma listeme aldım. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keyifli bir kitap... şiddetle tavsiye ederim. :)

      Sil
  9. Mimledim sizi Emine hanım sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa zamanda yanıtlayacağım... Sevgiler. :)

      Sil
  10. Kesinlikle...kitabın en sevdiğim alıntısı... :)

    YanıtlaSil
  11. ben de okumuş ve çok beğenmiştim bu kitabı, siz de çok güzel anlatmışsınız, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  12. bu yazarı o kadar çak duyuyorum ki bloglardan daha da hiç okumak kısmet olmadı meraktan çatlıyorum vallahi....sevgiler canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir an önce okumanızı tavsiye ederim. başlamak için "Korku" da iyi bir seçim bence... Şimdiden iyi okumalar... :)

      Sil
  13. Bu yazarın sadece satranç kitabını okumuştum, buna bakacağım tavsiyeniz için teşekkür ederim... Paylaşımlarınızı takip edemedim bir kaç zamandır gözümden kaçtı, takibinizdeyim artık, paylaşımlarınız daim olur inşaallah...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar,

    Avusturyalı roman, tiyatro, biyografi yazarı Stefan Zweig’i ilk olarak ”Satranç” kitabıyla tanımıştım. ‘’Olağanüstü Bir Gece’’ adlı romanını da dün itibariyle bitirdim. ”Olağanüstü Bir Gece”, seçkin bir burjuva olarak rahat ve tasasız varoluşunu sürdürürken giderek duyarsızlaşan bir adamın hayatındaki dönüştürücü deneyimini anlatmaktadır. Romanda beni en çok etkileyen cümle şu iki cümle olmuştu:

    -Kendisini bulmuş olan insan dünyada hiçbir şeyi kaybetmeyecektir. Kendi içindeki insanı kavramış olan insan ise bütün insanlığı anlayacaktır.

    -Ne var ki bu satırları zaten sadece kendim için yazacaktım ve kendime bile tam açıklayamadığım bir şeyleri başkaları için anlaşılır kılmak gibi bir niyetim hiç yoktu.

    ‘’Olağanüstü Bir Gece’’ adlı romandan altını çizdiğim, en sevdiğim yirmi alıntıyı okumanız için sizinle de paylaşmak isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/olaganustu-bir-gece-romanindan-muhtesem-20-alinti/

    Umuyorum ilgiyle okursunuz,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için zaman harcadığınız için Teşekkürler...

Blog sahibi olmayan ziyaretçiler Anonim'i işaretleyip, yorum bırakabilirler.

ARGO İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAZ.

Yorumunuz blog sahibininin onayından sonra görünecektir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...